Üye Ol
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Üye Ol anında 20.00 TL kazan

Erkekler neden daha çok sakalı olsun ister?

12-01-2021 21:06
Erkekler neden daha çok sakalı olsun ister?

Erkekler neden daha çok sakalı olsun ister?

Sakallı bir erkek, kalabalık içinde tıraşlı bir kişiye göre daha çok dikkat çeker. Bu sadece günlük yaşamda değil araştırmalar da sakal bırakmanın farklı faydaları üzerine zaman zaman araştırmalar ve veriler sunar. Peki, erkekler neden daha çok sakalı olsun istiyor ve iyi görünen sakallara sahip olmak isterler? Erkekler sırf hormonlardan ve erkek oldukları için mi sakal bırakır? Sakalın ne gibi faydaları ve etkileri var? Neden sakal bırakırız? Bunları cevaplamaya çalışalım.
1- Sakal bilimsel olarak erkekliğin ve hormonların (Testosteron) doğrudan sonucu olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla erkekler sakal istemeseler dahi doğal olarak sakala sahiptirler dolayısıyla sakalları da seyrek olsun, güçsüz görünsün istemezler ve daha çok sakalları olsun isteyebilirler.
2- Çünkü sakal erkekliği ve erkek cinsiyetini simgeler. Dünyada eski ve yeni kültürlerin tamamında sakal erkeklikle ilişkilendirilmiştir. 
3- Çünkü sakal her şeyden önce bir kişisel ifade biçimidir ve stil yansıtır. Moda ve tarz kavramlarının dışında da sakal birçok farklı alanda çeşitli anlam ve amaçlar içerir. Örneğin geleneksel ve kültürel olarak sakal birçok farklı disiplinle ilişkilendirilmiştir ve günümüzde de ilişkilendirilmektedir. Örneğin: dini, siyasi bir imaj yaratmak için, belli bir grup ya da topluluğa aidiyet duygusu sağlamak, katılım sağlamak için erkekler sakal bırakır. Bu sebeple erkekler bir fikri ya da herhangi ritüeli, kültürü yaşatmak için daha çok sakalı olsun isteyebilirler.
4- Çünkü "Sakal erkeği çekici gösteriyor.” Bunu biz demiyoruz. Yapılan birçok sosyal ve bilimsel araştırmaya göre erkeklerin sakallarıyla daha çekici olduğu sonucu doğru. Kadınların birçoğu da böyle düşünüyor. Erkekler de kendilerini sakal bıraktıklarında daha çekici hissediyorlar, bu doğru. Özetle; Erkekler çekici görünmek için daha çok sakalı olsun isterler ve sakal bırakırlar.

Yapılan başka bir bilimsel araştırmada ortaya çıkan sonuç ise ilginç: "Sakal eğer bir erkeği akranlarından ayırt edici hale getiriyorsa o kişinin çekiciliğini artırdığı fikrini” destekliyor. Yine geçerli bir başka teoriye göre ise erkeklerde sakal bir aksesuar, dekor olarak kullanılıyor. Doğada erkek cinsiyeti taşıyan birçok tür (Örn: Aslan yelesi, Tavus kuşu kuyruğu vb.) karşı cinsi etkilemek için dikkat çekici bir dış görünüşe sahip olacak şekilde gelişmiştir. Bu da çekicilik etkisi sağladığına örnek verilebilir niteliktedir. Bilimsel olarak farklı araştırmalar ve farklı deney gruplarında çelişkili sonuçlar elde edilse de sakalın dış görünüş ve imaj için dikkat çekici bir şey olduğu gerçektir. Özetle, erkekler farklı birçok sebepten ötürü diğer erkeklerden farklılaşmak için de daha çok sakalı olsun ister ve sakal uzatabilirler 

5- Bir önceki maddede belirttiğimiz sebeplerle bağlantılı olarak sakal, yine evrimsel bir teoriye göre, kişinin bir kişisel ifade ve karakter yansıtmak için kullandığı bir aksesuar olarak tercih ediliyor. Sakallı erkek diğer erkekler arasında daha saldırgan, daha hâkim, baskın, güçlü gözükmeyi sakal aracılığıyla sağlayarak diğer erkekleri korkutmak gibi bir eğilimde olabilir… Kulağa tuhaf gelse de tarihsel kaynaklarda da birçok savaşçı ve askerin bu sebepten sakal bıraktığını biliyoruz.

6- Her erkek tıraşlı bir yüzden memnun olmayabilir. Sakal biçimsiz görüntüyü yumuşatmak ve özgüven eksikliğini de giderici bir tür makyaj olarak kullanılmaktadır. Her erkek sakalsız yakışıklı görünmeyebilir ama sakal bıraktıklarında sakalsız hallerine göre daha hoş bir stil yakalayabilirler. Bu sebepten erkekler daha çok sakalı olsun isteyebilirler ve sakal bırakırlar. Bu anlamda "Sakal erkeğin makyajıdır” düşüncesi geçerli olabilir.

7- Sakalın sağlık açısından faydalarını biliyor olabilirler. Örneğin; sakal cildin yaşlanmasını yavaşlatır, güneşe, soğuğa, rüzgâra ve dış etkenlere karşı cildi koruyucudur. Cilt kanserini önler. Cildi sakal, bakteri ve mantarlardan oluşan enfeksiyonlara karşı korur. Sakallı erkeklerin daha az hastalandığı araştırmalarla da desteklenmektedir. Sakal soğuk algınlığına karşı koruyucudur. Alerjik rahatsızlıklar ve astım gibi kronik hastalıklardan korur ve bağışıklığı güçlendirir.

8- "Erkekler neden daha çok sakalı olsun ister?” Sorusunu genel ve kabul gören bir bakış açısıyla değerlendirdiğimizde şu sonuçlara varabiliriz… Çünkü erkekler ve erkeklik bilimsel – toplumsal – kültürel birçok sebepten dolayı doğrudan sakalla ilişkilendirilir ve erkek kimliklerini vurgulamak, daha erkeksi hissetmek, bu imajı sürdürmek, hemcinsleri ve karşı cinsleri arasında dikkat çekmek, çekici görünmek, bakımlı ve farklı görünmek için sakal bırakmak, daha çok sakal uzatmak isteyebilirler. 

Sakalım bakımsız ve güçsüz görünüyor ne yapmalıyım?

Normal şartlarda sağlıklı bir erkeğin sakalı (bir hormon problemi, genetik sebepler vb. durumlar yoksa) kendi kendine uzar. Sakal uzadıkça dağınık ve güçsüz bir hal alır ve bakıma ihtiyaç duyar. Tımar edilmelidir. Sakal bakım yağı, sakal balsamları ve nemlendiriciler sakala bakım yaparlar ve sakalın sağlıklı uzamasını sağlarlar. Sakal bakım yağı ise diğer nemlendiricilerden farklıdır. Sakal bakım yağı sakalı besler, güçlendirir ve sakala bakım yapar. Bu sebeple yumuşak, beslenen, bakımlı görünen bir sakal istiyorsanız sakal bakım yağı kullanmalısınız.

Sakal serumu kullanmalı mıyım?

Eğer sakalın çıkması, sakal uzaması ile ilgili bir problem yaşıyorsanız doğru bileşenlerle oluşturulmuş ve etkili bir sakal serumu kullanarak güçsüz ve cilt üzerine çıkmakta zorlanan, seyrek çıkan, az gelişmiş kıl köklerini sakal serumuyla uyarabilir, güçlü, sağlıklı ve çok görünen sakallara sahip olabilirsiniz.




 
 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.